De versnelde overgang van diesel naar volledig elektrisch: wat betekent dit voor jou?

Elektrische bedrijfswagens: niet te stoppen
Achtergrond, maatregelen, wetten & gevolgen.

De overheid wil de overgang van bedrijfswagenvervoer op diesel naar volledig elektrisch rijden versnellen, ook bij lichte bedrijfswagens (LCV's) tot 3.500 kg totaalgewicht. Diesel is nog steeds populair voor deze voertuigen, maar het aandeel neemt af. De overheid vindt de huidige snelheid van deze transitie echter onvoldoende en heeft daarom nieuwe wetten en regels ingevoerd om de CO₂-uitstoot drastisch te verminderen.


Hoe eerder, hoe beter
Er worden diverse wetten en regels opgesteld om ondernemers te stimuleren sneller over te stappen naar elektrische LCV's. Dit gebeurt door financiële voordelen te bieden en het gebruik van dieselvoertuigen te bemoeilijken, bijvoorbeeld door toegangsverboden in bepaalde gebieden.


Uitstootnormen
Vanaf 1 juli 2025 zal de Euro 6-norm voor lichte bedrijfswagens worden vervangen door de Euro 7-norm, wat de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van dieselvoertuigen zal verlagen van 80 milligram naar 60 milligram. Er worden ook limieten gesteld aan de vervuiling door nanodeeltjes veroorzaakt door banden- en remmenafslijting.

Regeling: geen nieuwe brandstofauto’s meer
De Europese Unie streeft naar klimaatneutraliteit in 2050, waarbij alle nieuwe auto's emissievrij moeten zijn. Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer worden verkocht in Europa. Nederland heeft deze maatregel zelfs al vanaf 2030 ingesteld, wat betekent dat er vanaf dat moment alleen nog elektrische auto’s op de markt zullen zijn.

Bereid je voor
Als je een lichte bedrijfswagen rijdt en overweegt deze te vervangen, is het belangrijk om de regels te kennen en je te verdiepen in elektrisch rijden. Tweedehands brandstofauto’s zullen de komende jaren in waarde dalen vanwege het aanstaande verbod.

Stadslogistiek
In steeds meer steden en gebieden worden beperkingen opgelegd aan voertuigen met verbrandingsmotoren, vooral in milieuzones. Bedrijven die hun wagenpark uitrusten met elektrische voertuigen profiteren van uitzonderingen op deze beperkingen en hebben gemakkelijker toegang tot stedelijke gebieden.


Nu overstappen?
Er zijn verschillende redenen om over te stappen naar elektrische bedrijfswagens, waaronder milieuvriendelijkheid, lagere onderhoudskosten, subsidies en stimuleringen, en voordelen bij stadslogistiek.


Voordelen van elektrische LCV’s:

 1. Milieuvriendelijk: Elektrische bedrijfswagens stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit, verbeteren de luchtkwaliteit en versterken het groene imago van bedrijven.
 2. Minder onderhoud: Lagere operationele kosten doordat elektrische voertuigen minder onderhoud nodig hebben.
 3. Voordeelregelingen: FinanciŽle steun van de overheid maakt de overstap aantrekkelijker.
 4. Stadslogistiek: Voordelen bij toegang tot steden en milieuzones.


Subsidie
De SEBA-subsidie biedt ondernemers maximaal € 5.000 bij aanschaf van een nieuwe, volledig uitstootvrije bedrijfsauto. Deze regeling ondersteunt de transitie naar emissieloze bedrijfsauto’s met financiŽle hulp.


Wetten en regels
Voor het besturen van een LCV met een maximaal toegestane massa (MTM) tot 3.500 kg volstaat een regulier B-rijbewijs. Vanaf 1 juli 2023 mogen elektrische bestelwagens met een gewicht tot 4.250 kg worden bestuurd zonder C-vrachtwagenbewijs, mits de chauffeur het B-rijbewijs al twee jaar in bezit heeft.


Milieuzones
In steeds meer steden worden milieuzones ingesteld, waar toegang beperkt is voor voertuigen met hogere uitstootnormen. Het is belangrijk om de regels van elke milieuzone te kennen om te voldoen aan de toegangsvereisten. Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij Zero Emissie Stadslogistiek (ZES), waardoor vanaf 2025 alleen emissievrije voertuigen in de stadskernen mogen rijden.


Voor- en nadelen van een elektrische bedrijfswagen
Voordelen:

 • Milieuvriendelijk
 • Lagere onderhoudskosten
 • Stille werking
 • Toegang tot emissiezones
 • Voordelige BPM-regelingen
 • Lagere brandstofkosten op lange termijn
 • SEBA-subsidie en belastingvoordelen
 • Meer rijcomfort

Nadelen:

 • Beperkte actieradius
 • Vereiste oplaadinfrastructuur
 • Langere laadtijden
 • Hogere aanschafkosten
 • Beperkt model- en variantenaanbod


Last mile delivery
Elektrische bedrijfswagens zijn ideaal voor de last mile delivery: een vrachtwagen brengt de lading naar een distributiepunt buiten de emissiezone, waarna elektrische voertuigen de levering naar de eindbestemming verzorgen.


Optimale laadinfrastructuur
Voor een optimale laadinfrastructuur:

 • Analyseer de laadbehoeften van je bedrijf
 • Plan strategische locaties voor laadpunten
 • Zorg voor voldoende laadvermogen
 • Overweeg slimme laadoplossingen en duurzame energiebronnen
 • Werk samen met betrouwbare laadnetwerkproviders


Conclusie
De overgang naar elektrische bedrijfswagens is onvermijdelijk en wordt actief gestimuleerd door de overheid. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de voordelen en zich tijdig voorbereiden op deze transitie om te profiteren van de vele voordelen en subsidies die beschikbaar zijn. A1 Car Lease, met jarenlange ervaring in grijs kenteken, kan u begeleiden bij deze overstap. Als expert op het gebied van bedrijfswagens, staan wij klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te ondersteunen bij de transitie naar een emissievrij wagenpark. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en deskundig advies.

Copyright   © Alle rechten voorbehouden | Realisatie Solera Autodata