Bijtellingscalculator

Als u een auto van de zaak rijdt en die ook gebruikt voor privékilometers, dan krijgt u te maken met bijtelling. Wat dit precies inhoudt en hoe u het moet berekenen leggen we graag uit.

Wat is bijtelling?
Iedereen die een auto van zijn werkgever 'krijgt' kan te maken krijgen met bijtelling. Dit is het bedrag dat u betaalt aan de belastingdienst als u een zakelijke leaseauto ook privé gebruikt. Rijdt u ieder jaar meer dan 500 kilometer privé, dan moet u bijtelling betalen.

Bijtelling is een inkomstenbelasting en betaalt u aan de belastingdienst. Om hoeveel bijtelling het gaat, is voor iedereen anders. De uiteindelijke bijtelling bestaat uit de cataloguswaarde van de auto, de belastingschijf waarin u zit, het bijtellingspercentage en een eventuele eigen bijdrage. Bijtelling is daarmee samen te vatten als 'de fiscale kosten van het privégebruik van de auto'.
Hoe berekent u de bijtelling?
De bijtelling van een zakelijke leaseauto rekent u uit met de volgende formule: percentage bijtelling X de cataloguswaarde.

De belastingdienst gaat bij het berekenen van de bijtelling uit van de cataloguswaarde en niet de dagwaarde van de auto. Daarnaast is het percentage bijtelling afhankelijk van het jaar waarin de auto voor het eerst op de weg is toegelaten en ligt voor vijf jaar vast. Het wisselen van eigenaar maakt hierbij niet uit. Als een auto in 2020 in gebruik is genomen, dan betaalt u tot en met 2024 het bijtellingstarief van 2020. In onderstaande tabel vindt u de bijbehorende bijtellingspercentages per jaar en per type auto. Het percentage verschilt namelijk ook nog eens per hoeveel CO2 het voertuig uitstoot.

BEREKEN BIJTELLING

Wanneer betaalt u geen bijtelling
Als u minder dan 500 kilometer privé rijdt in uw leaseauto, hoeft u geen bijtelling te betalen. Goed om te weten is dat woon-werkverkeer onder zakelijke ritten valt. De Belastingdienst verwacht wel dat u dit kunt aantonen. Wat u dan nodig heeft, is een complete rittenregistratie van de zakelijke en privé ritten. Heeft u hulp nodig met een rittenregistratie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Ook kunt u een 'verklaring geen privégebruik auto' invullen, daardoor betaalt u geen bijtelling en belasting over het privégebruik van de auto. Alleen werknemers kunnen zo'n verklaring aanvragen, werkgevers en ondernemers kunnen dit niet doen.

Copyright   © Alle rechten voorbehouden | Realisatie Solera Autodata